maanantai 11.07.2016 klo 10:41 - Jesse Kontio

3D-tulostetulla muotilla isot säästöt

3D-tulostus soveltuu hyvin ruiskuvalumuotin valmistukseen. Muottien kustannukset ovat muutaman sadan euron luokkaa ja ne ovat valmiina käyttöön päivässä. Muotinsuunnittelussa on yleensä keskimäärin kolme iterointikierrosta kunnes päästään hyvään lopputulokseen. 3D-tulostamalla muutoskustannukset ovat minimaaliset, eikä aikaa kulu hukkaan.

Kuvan muotin puolikas on tulostettu VeroClear-materiaalista. Se on kova ja kestävä materiaali, joka on tarvittaessa myös helppo hioa ja viimeistellä. Valumateriaalina tällä koukkuosalla oli POM. Muotin avulla optimoitiin syöttökohtaa ja kanavan muotoa. Testien jälkeen syöttökohta siirrettiin keskemmälle koukkua.

Sarjasuuruus 3D-tulostetulla muotilla vaihtelee muutamasta kymmenestä satoihin. Valulämpötila täytyy olla tyypillisesti alle 250 °C. Ruiskuvalun jaksoaika on hieman pidempi, johtuen muotin jäähdytyksestä. Jäähdytys on helpointa hoitaa puhaltamalla paineilmaa muotin pinnoille valetun osan poistamisen jälkeen.

Suositukset muottien tulostukseen:

VeroClear-muotti-ruiskuvalu

Avainsanat