keskiviikko 23.08.2017 klo 13:41 - Jesse Kontio

3D-Skannaus / Mallinnus Projekti: Ohjauspyörän keskiö

Tässä projektissa vertasin skannauksen ja mallintamisen nopeutta alla näkyvällä auton osalla. Käyttämäni ohjelmat olivat SolidWorks ja Artec Studio 12.

Käytetyt työkalut

Mallintaminen:

Aloitin vertailun mallintamalla kappaleen SolidWorks:ssa. Mallintaminen kannattaa aloittaa keskikartiosta, sillä sen jälkeen muiden yksityiskohtien mitotus olisi helpompaa.

Mallintaminen alla olevaan mittatarkkaan vaiheeseen kesti kokonaisuudessaan noin 7 tuntia.

Mallinnettu osa

Skannaus:

Kun mallintaminen oli saatettu hyvään pisteeseen, oli aika aloittaa kappaleen 3D-skannaus. 3D-skanneriksi valitsin Artec Space Spider-skannerin, joka on erittäin hyvä pienten yksityiskohtien tallentamiseen. Sen tarkkuus on 0,05 mm luokkaa.

3D-skannauksessa haasteita toivat aluksi kappaleen musta pinta, jota skannerit eivät ”näe” kovin helposti. Tämän kuitenkin ratkaisin käyttämällä MR-70 kehitettä, joka on suihkutettava ”maali”. Se lähtee kuivuttuaan helposti kappaleen pinnalta kostealla liinalla pyyhittäessä jättämättä jälkiä kappaleeseen.

Lisäsin MR-70:tä kappaleen pinnalle ja jatkoin skannausta. Nyt skannaus oli huomattavasti helpompaa ja pienimmätkin yksityiskohdat tallentuivat ilman ongelmia.

Kappaleen skannaus kesti noin 2 tuntia.

Skannattu malli