perjantai 02.03.2018 klo 10:23 - Jesse Kontio

Video: Pumpun rungon nopea ja helppo 3D-skannaus

3D-skannaus on nopea ja helppo toimenpide hyvillä laitteilla ja ohjelmistoilla

AIPWorks:n demopäivällä Porvoon Edupolin opiskelija Marko Haapala skannasi pumpun rungon seuraavilla työkaluilla: Artec Eva 3D-skanneri, Artec Studio -skannausohjelma, kääntöpöytä.

Tässä lyhyt kooste, kuinka työskentely eteni.
Artec 3D-skannereiden kanssa valmisteluja ei yleensä tarvita. Hankalat kohteet, kuten erittäin ohuet muodot, kirkkaat tai läpinäkyvät pinnat saattavat vaatia pientä käsittelyä. Pumppu edustaa erittäin helppoa kohdetta 3D-skannauksen kannalta, joten valmisteluina tässä oli Eva-skannerin kytkeminen tietokoneeseen ja verkkovirtaan. Artecin skannereita pidetään kädessä ja kohde ”kuvataan” eri puolilta. Kohteen ja skannerin ei tarvitse olla paikallaan toistensa suhteen, joten kääntöpöytä helpottaa ja nopeuttaa skannaamista paljon. Pumppu siirtyy tietokoneen ruudulle Artec Studio -ohjelmaan 3D-pistepilvimuodossa reaaliajassa. Mikäli pistepilvi on se mitä tarvitaan viedä suunnitteluohjelmaan, muita toimenpiteitä ei vaadita. Tarpeesta riippuen 3D-skanneriohjelmassa voidaan mm. yhdistää useita skannauksia, poistaa ylimääräistä geometriaa, redusoida dataa ja muokata vesitiivis 3D-pintamalli sekä lisätä siihen oikean kappaleen värit.