tiistai 08.06.2021 klo 16:42 - Johanna Pellinen

3D-skannaus: Esittelyssä Artec 3D-skannerit

Mitä 3D-skannaus on

3D-skannaus sillä tarkoitetaan prosessia, jossa analysoidaan reaalimaailman kohteita ja kerätään mittadataa niiden muodosta, jonka jälkeen kerätystä datasta voidaan luoda digitaalisia 3D-malleja. Usein reaalimaailman kohteista analysoidaan myös muita tietoja, kuten väri, tiheys ja muita materiaaliominaisuuksia, joita voidaan käyttää apuna 3D-mallin luomisessa tai tuomaan täydentävää informaatiota 3D-malliin. Laadukas laite ja tehokas ohjelma tuottavat 3D-mallin nopeasti ja vaivattomasti.

3D-skannaus soveltuu hyvin eri aloille kuten.

Muotoilu ja taide

-Arkkitehti

-viihde

-CGI-grafiikka

-kulttuuri

-perintökohteet

Tuotesuunnittelu ja valmistus

-Skannauksen käyttö referenssissä CAD-ohjelmassa

-Reverse Engineering (takaisinmallinnus)

-Laadunvalvonta

-mittaukset

-3D-tulostus.

 

 

Tässä blogissa perehdymme erityisesti Artec 3D-skannereihin.

Artec Leo

Artec Leo on älykäs ammattimainen 3D-skanneri, joka tuo aivan uuden käyttökokemuksen.

Leo, Artec, 3D-skanneri

Artec Leo pystyy tarjoamaan intuitiivisimman työnkulun, mikä tekee 3D-skannauksesta yhtä helppoa, kuin videon ottaminen. Kun skannaat kohdetta, näet 3D-mallin, joka rakennetaan reaaliajassa Leon näytölle.

Helppoa skannaamista Kierrä skannattavaa kohdetta, tarkista oletko skannannut kaikki alueet, mikäli jokin alue jäänyt pois skannaa puuttuvat alueet.

Läpimurto 3D-skannausnopeus

80 kuvaa sekunnissa 3D-rekonstruointinopeus tekee Artec Leosta markkinoiden nopeimman ammattikäyttöisen 3D-skannerin. Suuren näkökentän ansiosta Artec Leo pystyy 3D-skannaamaan ja käsittelemään myös suuria esineitä tarkasti.

Vielä tarkemman tuloksen saavuttamiseksi käyttäjä voi osoittaa skanneria lähemmäksi haluttua kohtaa ja ”poimia” monimutkaisia yksityiskohtia.

Parannettu värien ”sieppaus”. Artec Leo on erinomainen kyvyssä digitalisoida vaikeasti skannattavia tekstuureja.

Leolla pystyy myös skannaamaan kirkkaissa olosuhteissa. Tämän tekniikan avulla voit säätää salaman voimakuutta, joka mahdollistaa parantamaan värien ”sieppaamista” entisestään.

Meidän omia kokemuksia Artec Leosta.

Halusimme kokeilla pystyykö Leo skannaamaan koiran, ja siihenhän Leo pystyi.

Skannattu koira

Koira, 3D-printattu, 3D-skannaus

Mitä muuta olemme Leolla skannanneet? esimerkiksi auton kattoon piti suunnitella ilmanohjain ja suuri apu suunnittelussa oli skannattu katto, joka oli oikean kokoinen ja muotoinen tähän pääsi suoraan suunnittelemaan tulevaa osaa. Tämä osa lopuksi tulostettiin MakerBot 3D-tulostimella.

3D-skannaus on nopeaa ja vaivatonta Leolla.

ilmanohjaimen suunnittelu

3D-skannattu, auton, katto

Artec Leon Hinta 26 700€

Oppilaitoksille 24 000€

Artec Leo

 

Artec Micro

Artec Micro ammattimainen huipputarkka teollinen 3D-skanneri pienten esineiden skannaamiseen esimerkiksi koruille, suunnitteluun, laadunvalvontaan ja hammaslääketieteelle.

micro, 3D-skanneri

Tämä automatisoitu 3D-skanneri on suunniteltu tuottamaan teollisuuslaatuisia skannauksia yhdellä painalluksella.

Micro skannaa jopa 10 mikronin tarkkuudella.

Artec Micro on luotu helppokäyttöisyyttä ja tarkkuutta ajatellen.

Artec Micro tuo uusimman skannaustekniikan työpöydällesi. Sen edistyneet kaksoisvärikamerat ja siniset LED- valot ovat täydellisesti synkronoitu Micron kaksiakseliseen kiertojärjestelmään.

Micro on käyttöystävällinen kompaktivisuuden myötä ja valmis skannaamaan muutamassa sekunnissa. Asenna skannattava kohde pyöreälle skannausalustalle ja olet valmis skannaaman. Tehokas ja vankka ohjelmisto tuottaa 3D-mallin nopeasti.

Aivan alusta alkaen Micro integroituu Artec Studio -ohjelmaan Skannauksen jälkeen Studio helpottaa skannausdatan käsittelyä. Käsittelyn jälkeen voit viedä lopullisen 3D-mallin toiseen ohjelmistoon, kuten SolidWorks:iin

Artec Micron Hinta 27 900 €

Artec Micro

 

Artec Eva

Artec Eva nopea 3D-skanneri ammattilaisille.

Eva, 3D-skanneri

Artec Eva on kevyt 3D-skanneri, joka on ihanteellinen valinta nopeaan skannaukseen. Eva skannaa nopeasti ja tallentaa tarkat mitat suurella tarkkuudella.

Kevyt nopea ja monipuolinen Eva on suosituin Arteckin skanneri ja on markkinoiden johtaja 3D-käsiskannreissa. Evassa on täydellinen valoskannaustekniikka, joka on erinomainen ratkaisu kaikenlaisten esineiden skannaamiseen, mukaan lukien mustalla ja kiiltävällä pinnalla.

Lyhyesti miten Eva toimii ja sama periaate muissa skannereissa.

Skanneri kytketään tietokoneeseen ja verkkovirtaan.

(Artec Leo ei vaadi koneeseen kytkentää)

Tämän jälkeen onkin valmista aloittaa skannaus.

Huomioita:

Kohteen ja skannerin ei tarvitse olla paikallaan toistensa suhteen. Mikäli skannattava kohde mahtuu pöydälle, niin kääntöpöytä helpottaa ja nopeuttaa skannaamista paljon.

Mikäli kohde on isompi ja ei mahdu pöydälle, on hyvä suunnitella skannaus ennen aloittamista, missä järjestyksessä ja asennossa osa/osat skannataan.

Kun skannaus on päästy aloittamaan, niin skannaus siirtyy tietokoneen ruudulle Artec Studio-ohjelmaan 3D-pistepilvimuodossa raeliajassa.

(esimerkiksi Artec Leossa skannaus näkyy Leossa olevasta näytöstä ja myöhemmin siirretään Artec studio ohjelmaan.)

Tarpeesta riippuen 3D-skanneriohjelmassa voidaan mm, yhdistää useita eri skannauksia, poistaa ylimääräisä geometriaa, redusoida dataa ja muokata vesitiivis 3D-pintamalli sekä lisätä siihen oikean kappaleen värit.

Lopuksi tehdään 3D-malli, joka on valmis 3D-prinnatukseen tai osan valmistukseen.

Tästä pääset katsomaan miten skannaaminen tapahtuu Artec Evalla.

Artec Evan Hinta 13 700€

Oppilaitoksille 12 300€

 

Artec Eva Lite

Artec Eva Lite on edullinen 3D-skanneri ammattimaisia tuloksia varten.

Eva lite on Artec eva 3D-skannerin edullisempi versio.

Eva Litessä on samat tarkkuustiedot. Lite 3D-skanneria voidaan käyttää korkealaatuisen tekstuurittomien 3D-skannausten tekemiseen skannatessa geometrisesti esineitä tai esimerkiksi ihmiskehoa.

Tämä tekee Eva Litestä houkuttelevan ja edullisen vaihtoehdon esimerkiksi terveydenhuollon klinikoille, joilla on rajoitettu budjetti, tai jokaiselle, joka on kiinnostunut ostamaan ammattimaisen 3D-skannerin. Eva lite ei tallenna värejä, joten se kerää huomattavasti vähemmän tietoja. Tämän seurauksena lite vie vähemmän virtaa ja sen ansiosta se voidaan yhdistää edullisempaan tietokoneeseen.

Artec Eva Lite Hinta 6700 €

Artec Eva ja Eva lite

 

Artec Ray 3D-skanneri

Ray, 3D-skanneri, laser

Artec Ray on kevyt ja käyttäjäystävällinen.

Ray on suunniteltu erityisesti varmistamaan, että käyttäjä saa kaiken irti tehokkaasta 3D-laserskannerista.

Artec Rayssa on suuri tarkkuus, pitkä kantama. Ihanteellinen suurten kohteiden skannaamiseen.

Nopein ja tarkin lasertekniikalla varustettu pitkän kantaman 3D-skanneri. Tämän johdosta Ray sopii esimerkiksi laivojen potkurien, lentokoneiden ja rakennusten skannaamiseen tarkalla laadulla.

 

Hinta 56 000 €

Artec Ray

 

Artec Space Spider

Artec, 3D-skanneri

Space Spider on ihanteellinen  teollinen 3D-skanneri, jolla on metrologinen tarkkuus.

Tässä tehokkaassa 3D-skannerissa tekniikka on hiottu täydellisesti, jotta voidaan varmistaa skannausten paras mahdollinen laatu.

Artec Space Spider on korkean resoluution skanneri. Space Spider sopii erinomaisesti pienten esineiden tai suurten teollisuuskohteiden skannaukseen suurella tarkkuudella.

Hinta 19 700 €

Oppilaitoksille  17 700 €

Artec Space Spider

 

Artec Studio 3D-skannausohjelma

Artec, studio

Helppokäyttöinen Artec Studio -ohjelma 3D-skannausdatan käsittelyyn. Automaattiset toiminnot helpottavat työskentelyä, kuten skannausten paikoitusta. Markkinoiden tehokkaimmat algoritmit. Vie 3D-mallit suoraan SolidWorksiin, DesignX:ään ja muihin ohjelmiin.

Hinta alkaen 800 € / 12kk

Artec Studio

 

Meiltä löytyvät koulutukset aiheeseen liittyen. Koulutukset ovat ilmaisia 24/7.

koulutus, 3D-skannaus

3D-skannauksen esittely

 

koulutus, 3D-skannaus

3D-skannauksen perusteet

 

Koulutus, 3D-skannaus

Artec Studio

 

Avainsanat