perjantai 10.03.2023 klo 15:56 - Johanna Pellinen

3D tarinoita Varaosakirjan kuvan perusteella puuttuvan osan suunnittelu ja valmistus

Lapista saapui osiltaan hyvin puutteellinen ja ruosteinen Range Rover Classic 1972 auto. Tarkoituksena on etsiä ja valmistaa puuttuvat osat, jotta saada samanlainen ilmiasu, kun tehtaalta on 1972 lähtenyt, hieman teknisesti paranneltuna ja hyvin ruostesuojattuna.

Kuten kaikissa projekteissa asiat etenevät keskittymällä yhteen aliprojektiin kerrallaan. Nyt on suurennuslasin alla pissapojan säiliö ja sen korkki. Suffix A mallin kuten ensimmäistä Range Rover tyyppiä kutsutaan, on rintapellissä suhteellisen pieni pissapojan säiliö, jonka päällä on kierteillä korkki. Korkkiin on integroitu itse moottori. Autossa oli vääränmallinen kauhtunut säiliö, jonka korkissa lukee Ford.

Itse säiliö oli helposti saatavilla 20 £ hintaan Englannista ja se tilattiin oitis. Kannen ja moottorin muotoon saatiin tarvittava tieto varaosakirjan räjäytyskuvasta. Varaosakirja on korvaamaton lähde tällaisissa palapeli projekteissa, sisältäen selkeät ”3D-Kuvat”

varaosa,kuva

Kannan 3D-mallinnus SolidWorksillä aloitettiin mittaamalla juuri saapuneen säiliön kierre ja arvioimalla muut mittasuhteen räjäytyskuvasta. Solikassa Kannesta piirrettiin luonnos, joka pursotettiin, näin saatiin perusmuoto. Tämän jälkeen lisättiin sisäpuolelle tappi, joka pitää kannen kierteessä. Lopuksi mallinnettiin ulkopuolen tartuntarivat ja moottori osan kiinnitysreikien paikat. Tämän jälkeen luonnosteltiin moottorin kotelon muoto ja tehtiin siitä 3D-Malli.

solidworks,luonnos3d,malli,solidworks

Kokonaistoteutuksessa päätettiin käyttää 3D-tulostusta UltiMaker Method X tulostimella, käyttäen Asa materiaalia. Moottorin suojuksen ruuvien kierteiden tekemistä varten tilattiin pienet metalliholkit, jotka on helppo upottaa muoviin. Upotus voidaan tehdä pysäyttämällä tulostin oikeassa kohdassa ja asettamalla holkin paikalleen, jolloin ne jäävät materiaalin väliin. Toinen tapa, jos kohteeseen ei kohdistu kovia voimia on juotoskolvilla sulattaa muovia ja painaa holkit nopeasti reikiin.

kierreholkit,kiinnitys

Osat tulostettiin ASA muovista noin 6 h tulostusajalla, jolloin saadaan hyvä pinnanlaatu, koska kerralla tehtävä kerros on hyvin ohut.

tulostettu,osatvalmis,osa

Itse pissapojan moottoriksi hankittiin perusmallin pumppu/moottori, joka sijoitetaan piiloon kojelaidan taakse. Näin toteutus vastaa ulkoisesti täysin alkuperäistä, mutta on hyvin toimiva. Toinen mahdollinen toteutustapa olisi hankkia mahdollisimman pieni pumppu ja sijoittaa se alkuperäiselle paikalle kotelon sisään.

Projektissa tarvittavat työkalut olivat varaosakirja, SolidWorks , Method X tulostin. Aikaa meni mallinnukseen n 1 h.

 

 

valmis,osa,paikoillaan

 

Koko tarina julkaistu Mobiilistissa 1/2023

 

Kirjoittaja:  Mobilisti (1/23) /  Antti Pellinen