Miksi FDM?

FDM -menetelmällä tulostat kestäviä osia muovista.

Fused Deposition Modeling (FDM) on tehokas ja simppeli ainetta lisäävän valmistuksen menetelmä.

Rakennat konseptimalleja, toiminnallisia prototyyppejä ja lopputuotteita kestävistä muoveista. Muovilaatuina on tyypillisesti PLA ja ABS. Muitakin muovilaatuja on saatavilla. Suurin osa toimistojen ja oppilaitosten pöytätulostimista on FDM-tulostimia.


FDM-hyödyt

  • Tuotteet nopeammin markkinoille
  • Tuotekehityskustannusten leikkaus
  • Kestävät muovimateriaalit
  • Helppokäyttöinen
  • Edullinen
  • Toimistoympäristöön sopiva
  • Liukuneva tukimateriaali mahdollistaa monimutkaisten muotojen 3D-tulostamisen (huom. ei kaikissa malleissa)
  • Kennomainen rakennustapa nopeuttaa tulostusta ja pienentää materiaalikuluja

FDM-toimintaperiaate

Voit tutustua 3D-tulostimien yleiseen toimintaan täällä.

FDM-menetelmässä käytetään kahta materiaalia: ABS-muovia mallimateriaalina sekä vesiliukoista tukimateriaalia. Materiaalilanka johdetaan kelalta tulostuspäähän, jossa se sulatetaan.

Tulostuspää liikkuu rakennusalustan päällä X- ja Y-suuntiin kerroksen työratojen mukaan. Kun kerros on valmis, alusta siirtyy Z-suunnassa alaspäin ja seuraava kerros tulostetaan edellisen päälle.

Kun 3D-tulostus on valmis, tukimateriaali tulee poistaa. Käyttäjä voi irrottaa tukimateriaalin käsin. Se voidaan poistaa automaattisesti 3D-tulostinpakettien mukana tulevalla tukimateriaalinpesulaitteella. Tämän jälkeen osa on heti käyttövalmis.

fdm_view_2

Avaa interaktiivinen BOM-rakenne painamalla kuvaa

 


FDM-menetelmää hyödyntävä uPrint SE Plus toiminnassa

Tukimateriaalin manuaalinen poisto osasta, joka on tulostettu FDM-menetelmää hyödyntävällä uPrint SE Plus -tulostimella. Tukimateriaali voidaan myös liuottaa pois automaattisessa pesurissa.

Tukimateriaalin tarve


fdm-support

FDM-menetelmällä tukimateriaalia tarvitaan ns. overhang-piirteiden alle. Ulospäin kallistuvaa kulmaa voidaan 3D-tulostaa ilman tukimateriaalia. Minimikulma on noin 45…50 astetta riippuen 3D-tulostimen asetuksista. Tätä ominaisuutta hyödynnetään myös minimoimaan tukimateriaalin tarvetta.

fdm-layers

Malli viipaloitu sekä tukimateriaali laskettu 3D-tulostusohjelmalla. Alimmat kerrokset ovat tässä tapauksessa tukimateriaalia. Tämä helpottaa valmiin osan irrottamista alustasta.

Kennomainen sisäosa


fdm_lowdensity

FDM-menetelmän ominaisuuksien ansiosta 3D-tulostettavan osan sisäosat voidaan tulostaa umpinaisena tai kennomaisena. Kennomaisuus pienentää materiaalinkulutusta sekä nopeuttaa 3D-tulostusta. Low Density -asetuksella voi helposti säästää 50 % mallimateriaalia. Kuvan 3D-tulostus on keskeytetty, jotta sisäpuoli näkyy.

fdm_lowdensity2

Kennomaisuus ei heikennä ulkopintojen laatua ollenkaan. Se vaikuttaa vain umpinaisen mallin sisäosiin.