keskiviikko 28.06.2023 klo 14:44 - Johanna Pellinen

3D-Tarinoita Hiomatuki

Jokaisen soittajan unelma on oma yksilöllinen soitin. KO Guitars 3D-kaveri Jesse toteuttaa näitä unelmia omiin soittimiinsa työkaluinaan 3DEXPERIENCE tiedonhallinta, SOLIDWORKS ja Method X 3D- tulostin.

Kitaran otelaudan pinta on kaareva (kuva 1). Puhutaan otelaudan radiuksesta. Otelaudan muoto vaikuttaa paljon soittomukavuuteen. Hyvä radiuksen arvo voi olla yksilöllistä. Yleensä käden ja sormien asennot ovat luonnollisempia pyöreämmällä otelaudalla (pienempi radius) varsinkin sointuja soitettaessa ja litteämpi muoto (isompi radius) on mukavampi kuljettaessa kaulaa ylös/alas ja mm. kielien venytyksissä. Otelauta on yleensä todella kovaa puuta. Joidenkin puulajien hiontapöly voi olla allergisoivaa. Tässä käytetään Pau Ferro -puulajia, joka lukeutuu allergisoiviin.

Tässä työvaiheessa törmättiin haasteeseen toteuttaa sopivan kaarevuuden omaava otetuki, jossa on imurille liitäntä allergisoivan pölyn poistoa varten. Tavoitteeksi asetettiin tehdä 3D-tulostamalla uusi hiontatuki, jossa on sisäiset imukanavat hiontapölyn poistolle, sekä tarkka 305 mm radius.
Hiontatuki  (kuva 2) on suunniteltu huomioon ottaen 3D-tulostus valmistustapana (design for 3D Printing).

Itse suunnittelutyö tehtiin SOLIDWORKSILLA ja muutosten hallinta hoidettiin 3DEXPERIENCE pilvitiedonhallinnan avulla. Lopputulos tulostettiin UltiMaker Method X 3D-tulostimella (kuva 3). Uusi hiomatuki toimii mainiosti (kuva 4), muodosta saadaan oikea ja pölynpoisto toimii halutulla tavalla. Seuraavaa versiota varten on valmiit mallit varmasti tallessa SOLIDWORKSIN pilvipalvelussa. Hiomisen jälkeen Jesse voi huoletta keskittyä seuraavaan työvaiheeseen.

kuva 1 Otelaudan muoto.

Kuva 2 Hiomatuen suunnittelu malli

Kuva 3 Hiomatuen tulostus.

Hionta , tuki, kitara

Kuva 4 Hiontatuki käytössä.

 

logo

– Jesse 3D-kaveri

 

SOLIDWORKS, UltiMaker Method X, 3D-EXPERIENCE