FDM-osien tukimateriaalin voi poistaa käsin tai automaattisessa pesurissa. Ennen seuraavia jälkikäsittelyvaiheita tulee varmistaa, että kaikki tukimateriaali on poistettu. Varmista erityisesti ahtaat muodot ja sisäiset rakenteet.
Jos olet pessyt osat tukimateriaalinpoistolaitteessa, varmista että osat ovat kuivuneet täysin. Tämä on erityisen tärkeää kennomaisilla osilla, jotka saattavat imeä vettä pesun aikana. Osa voidaan jättää kuivumaan paperin päälle tai lavuaariin. Pesun jälkeen osaan voi myös porata reikiä, jotta vesi pääsee valumaan paremmin pois. Osan sisään jäänyt vesi saattaa olla hyvin tukimateriaalipitoista, jolloin kappaleen pinnoille tulee näkyviin tukimateriaalijäämiä. Kappaleet voidaan pestä uudestaan tai hanan alla huuhtominenkin saattaa riittää.
Selkeistä kohteista tukimateriaalinpoisto onnistuu helposti käsin.
Ennen liimaamista liitospinnat kannattaa puhdistaa esimerkiksi kevyesti hiomalla. Pinnan voi puhdistaa myös erilaisilla puhdistusaineilla, kuten pyyhkimällä asetoniin kostutetulla liinalla. Liiman tai epoksin kuivumisen aikana osat pidetään paikallaan esim. ruuvipenkin avulla. Yleensä liima kuivuu nopeasti, mutta saavuttaa täyden lujuuden pidemmän ajan jälkeen.
Liimaamista varten on hyvä suunnitella osaan kohdistusmuodot etukäteen.
Sopii erityisesti isompien osien liittämiseen. Käytä liitoskohdassa kuumaa ilmaa ja materiaalinauhaa. Taustapuolen voi liimata tai juottaa kiinni.
Sopii isoihin kohteisiin. Liitosalue on pistemäinen, joten tällä ei voida saavuttaa yhtä lujaa liitosta kuin kuumailmahitsaamalla tai liimaamalla. Menetelmää käytetään myös paikoittamaan isomman osat paikalleen ennen varsinaista liitosmenetelmää.
Kuumailmahitsaus
Täyteaineilla voidaan paikata pinnassa olevia huokosia, porrasefektiä tai työstöjälkiä.
Ruokasooda ja pikaliima on hyvin käytännöllinen paikkausmenetelmä. Täytä kolo pikaliimalla ja lisää ruokasoodaa. Ruokasooda kovettaa syanoakrylaatin nopeasti ja voit hioa pinnan sileäksi nopeasti. Ruokasooda sekoittuu kaikkiin väreihin, paitsi mustaan. Voit käyttää täyteaineena myös hiontapolyä.
Kuumailmahitsausta voidaan käyttää täyttämään pinnan koloja. Se soveltuu hieman isompiin kohteisiin.
Ruokasooda ja pikaliima täyteaineena ennen hiontaa.
Kittiä voidaan käyttää myös 3D-tulostetuissa osissa. Spray-pullosta suihkutettava ruiskukitti on helppokäyttöinen. Kuvan ruiskukitti on melko ohutta ja se täyttää pienimmät huokoset esimerkiksi hionnan jälkeen. Kitti on hiottavissa ja päälle maalattavissa.
Katso myös kemiallinen metalli alla.
Ruiskukitti
Hionta kannattaa suorittaa edellisissä kohdissa olevien liitos- ja täyteainetoimenpiteiden jälkeen tai suoraan tulostetun osan pintaan. Esimerkiksi kerrosportaat voidaan hioa pois. Varsinkin kaarevissa muodoissa hiottavaa on yleensä vähemmän, kun käytetään ohuempaa kerrosta, koska silloin porrasefekti on pienempi. Asemoimalla kappale niin, että kaarevat muodot ovat enemmän pystysuorassa kuin vaakasuorassa, porrasefekti pienenee ja hiottavaa on vähemmän.
Hionnan voi aloittaa esim. 220 paperilla. Jos hiottavaa on paljon, voi käyttää myös karkeampaa paperia, esim. 180. Hio lopuksi 320 paperilla, jos aiot maalata pinnan. Hionnassa on oltava tarkka, ettei hio ulkopintaa puhki, jolloin sisäpuolen rasteri tulee näkyviin. Ulkoseinä on kerrospaksuudesta riippuen 0,8-1,3 mm paksu. Kerrokset häviävät yleensä näkyvistä, kun materiaalia poistaa 0,05-0,075 mm.
Asetonikäsittelyllä saadaan pinnasta sileä.
Asetonia voi käyttää myös yhdessä hionnan kanssa siten, että kastaa liinan asetoniin ja pyyhkii sillä ABS-osan pintaa. Tämän voi tehdä tarpeen mukaan ennen hiontaa, hionnan aikana ja hionnan jälkeen. Hionnan jälkeen suoritettuna asetonikäsittely peittää myös hiontajälkiä.
Katso myös asetonihöyrystys alla.
Pinta hiottu, täytetty ruokasoodalla ja pyyhitty asetonilla.
Kuulapuhallus soveltuu, kun on suuri määrä osia tai kun halutaan saada yhtenäiset pinnat.
Pinnan virheet tai hiontajäljet saadaan piiloon lämmöllä. Lämpö palauttaa muovin alkuperäisen värin. Väritön mattalakka tekee osan väristä yhtenäisen. Muovinpuhdistusaineilla poistetaan rasva ja lika pinnasta.
Katso myös kemialliset menetelmät yllä ja asetonihöyrystys alla.
Maalaamiseen soveltuu tavalliset maalit, kuten spraymaalit, maaliruisku, pienoismallimaalit, kromimaali, ym.
Spray-pullosta ruiskutettavalla kumilla voidaan pinnoittaa 3D-tulostettuja osia. Kumipinnoite suojaa kosteudelta, hapolta ja kulumiselta. Kumilla pinnoitetusta osasta saa myös otteen. Esimerkiksi PlastiDip-merkkinen ruiskukumi soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen.
Kemiallisella metallilla saadaan erittäin kova pinta osaan. Esimerkiksi Plastic Padding -merkkinen tuote soveltuu ABS-muoville. Täyttää huokoset ja voidaan työstää.
ABS-muovia voidaan kromata ja pinnoittaa muilla metalleilla.
Esim 3DDC Metalise It tarjoaa pinnoituspalvelua.
Mutterin voi lisätä osan sisään suunnittelu- ja tulostusvaiheessa.
Insertit jigeissä ja kiinnityksissä.
ABS-osaa voidaan porata ja kierteittää. Malliin kannattaa suunnitella alkureikä.
Viereisessä kuvassa on tulostettu sopivankokoinen alkureikä kierretappia varten. Tukimateriaalin poiston jälkeen tehdään kierteet manuaalista väännintä käyttäen.
Asetonihöyry tasoittaa mallin pinnan. Asetonihöyrystys voidaan rakentaa yksinkertaisimmillaan seuraavasti. Tyhjän metallipurkin pohjalle kaadetaan hieman asetonia. Purkin pohjalle asetetaan kiviä, joiden tarkoituksena on nostaa 3D-tuloste asetonipinnan yläpuolelle.
Kivet imevät asetonia, joten esimerkiksi metalliteline tai -purkki ajaa saman asian. Kappale asetetaan telineen päälle ja metallipurkki suljetaan. Höyrystynyt asetoni ympäröi kappaleen ja alkaa ”sulattamaan” sitä. Kappaleen voi antaa olla asetonihöyryssä puolesta tunnista muutamaan tuntiin.
Liian pitkä vaikutusaika sulattaa kappaleen kokonaan. Kun kappale otetaan pois purkista, kappaleen pinta on hieman pehmeä. Kappaleen on hyvä antaa seistä käsittelyn jälkeen pöydällä.
Kuvassa oleva käsi on tulostettu uPrintillä kerrospaksuudella 0,33 mm. Paksun kerroksen aiheuttamat raot näkyvät selkeästi osassa.
Osan annettiin olla suljetussa asetonipannussa noin 3 tuntia. Tämän jälkeen osan pinta oli hieman pehmeä. Osan annettiin olla pöydällä vielä parin tunnin ajan, jolloin pinnan sileneminen vielä jatkui.
Lopputuloksena kerroksien portaat ovat lähes kokonaan hävinneet. Pinta muuttuu käsittelyn aikana kiiltäväksi.
Prosessia voi tehostaa kuvan osoittamalla tavalla. Asetoniastia asetetaan vesiastiaan, jossa on kuumaa vettä. Asetoni kiehuu noin 57 asteessa ja on raskaampaa kuin ilma. Tällä tavoin asetoni peittää kappaleen pinnat tasaisesti.